Urfremfører Røes Klokkemesse – igjen

Urfremfører Røes Klokkemesse – igjen

Inspirert av kirkeklokkene i Tylldalen kirke komponerte Ellef Røe Klokkemesse, som ble urframført i samme kirke i 1981. Nesten førti år senere får verket nytt liv under Tynset Jazzfestival. 

Messen er nyskrevet og arrangert til et ensemble på 14 regionale musikere, og framføres på nytt – én gang – i Tynset kirke under årets jazzfestival. 

– Så blir det førti år til neste gang igjen, men da er ikke jeg med, humrer Kåre Nordseth. Nordseth og festivalsjef Eirin Lien spurte Røe om å få sette opp klokkemessa, og fikk ja. 

– Vi har fått ganske frie tøyler, Ellef er åpen for endringer, understreker Lien og Nordseth. 

– Det tar tid å komme inn i materialet og finne ut hvordan man skal forme det. Men vi får gjøre stort sett som vi vil. Det er et flott materiale å jobbe med. Messen framføres med 14 regionale musikere og pianist Andreas Ulvo, forteller de to. Røe understreker at en liten del av messen ble framført i Alvdal kort tid etter urframføringen i 1981, men at den ellers ikke har vært brukt. 

 

Middelaldersk jazz

“Klokkemesse” er basert på gamle Olavstekster (Lux Illuxit/ Ljoset Dagnar) med kirkeklokkemotiver fra middelalderen. Gregoriansk tonespråk og klangdrakt blandes med vår tids jazzmusikk, både skreven og improvisert. 

– Messen er i utgangspunktet jazzmusikk på sine måte, bygd på middelaldertematikk. Nå får den enda mer jazzpreg med improvisasjon og et slikt ensemble, forteller Røe. 

– Jazzmusikk er tidløs. Jeg lå på stranda på Menorca da jeg fikk tilsendt lydklipp av Kåre, og det rykket i armer og bein, humrer Røe. 

– Ja, du ble vel nesten sendt til et spansk sykehus, spøker Nordseth. 

 

Variert ensemble

Musikerne har varierende forankring i regionen, og i ensemblet finnes både barokksangere, kirkeorganist og jazzmusikere. 

– Det er veldig spennende å høre, det er litt som en fødsel i den grad en mann kan føde. Jeg hører ting de bruker annerledes, og ting jeg kunne gjort annerledes, men slik er det med tid som går, sier komponisten. 

– Det blir nytt, på en måte. Orgelet var ikke med i Tylldalen, så det blir også nytt. Messa får et fyldigere lydbilde, med flere instrumenter. Klokkemotivet og kirkeklokkene er fortsatt kjernen i det, understreker arrangørene. 

– Det er en stor ære for oss at han ga tillatelse til nyoppføring og sa ja til å komponere og arrangere nye deler av verket, og at han har gitt musikerne stor frihet til hvordan musikken skal framføres, tolkes og improviseres over, sier Lien og Nordseth. 

Regionale artister

Konserten åpner med en kort soloavdeling ved pianist Andreas Ulvo. Ulvo er fra Eidskog, bor i Åsbygda (Vallset), og kalles «skogens pianist». Til tross for sin unge alder har han turnert over hele verden med egne prosjekter og andres prosjekter. Han har jobbet med et bredt spekter av artister, som Mathias Eick, Karl Seglem, Thom Hell, Jarle Bernhoft, Eple trio, Ellen Andrea Wang, Innlandet og mange flere. 

Ensemblet består av:

Komponist: Ellef Røe

Flygel og hovedsolist: Andreas Ulvo

Sopran: Guro Hjemli

Alt: Siri Beate Fossum

Tenor: Knut Kippersund Nesdal

Baryton: Lars Eggen

Trompet: Jon Erik Gjelten

Altsax: Simen Nyhus

Tenorsax og prosjektleder: Eirin Lien

Trombone og orkesterleder: Kåre Nordseth 

Orgel: Svein Gjelten Bakken

Elbass: Simen Wie

Gitar: Knut Solvang

Trommer: Alf Kippersund Nordseth

Pauker/rørklokker: Johnny Bjerknes

 

Meny
Meny