Sykkel-anarkistene gjenoppstår!

null

TronTalks 2020

Tynset 8. August

Tankefest og utenkelig musikk

For 40 år siden herjet en liten gruppe syklister i Tønsberg til stor irritasjon for bilistene. De bar med seg plakater som «Nei til lønnsarbeid» og «Besteborgeligheten er roten til alt ondt». Tønsberg anarkistiske sykkelklubb med blant annet forfatter Gro Dahle og sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen kjempet en iherdig kamp mot privatbilismen med bruk av tegnestifter og langsom sykling foran en stadig voksende og irritert bilkø i sommervarme Tønsberg.

Til sommeren gjenoppstår sykkelanarkistene på Tynset og Thomas Hylland Eriksen, landets mest profilerte sosialantropolog, skal sammen med ungdommer fra Tynset røske opp i sommer-søvnige Nord Østerdal på åpningen av TronTalks. Åpningen har form som et megafon-stunt gjennom Tynset sentrum hvor Ungdommene invaderer Tynset sentrum, på røde og svarte sykler, med hver sin egen megafon, som de selv dekorerer.

Sammen med perkusjonsensemblet Sisu dukker de uanmeldt opp i forskjellige butikker og på områder der folk ferdes. På gitte steder og tidspunkter stopper de opp og gir plass til enkeltvise utrop: Jeg vil… 

Ja, hva vil du? Tema for årets festival er Vilje. I forkant av festivalen gjennomfører ungdommer en 3 dagers workshop der de spiller inn tanker og idéer rundt tematikken. Workshopen ledes av dramatiker og musiker Heidi Tronsmo & koreograf Hege Gabrielsen.

Thomas Hylland Eriksen er festivalens hovedattraksjon og er årets «Ivar» - oppkalt etter landets aller første anakarkist: Ivar Mortensson-Egnund fra Alvdal (https://www.trontalks.no/frikar).

Lite ante vi da vi for et år siden startet planleggingen av årets festival at anarkismen igjen skulle bli så aktualisert. Det har skjedd verden over etter at USA's president Donald Trump beskyldte anarkister og ANTIFA for å stå bak demonstrasjonene etter mordet på George Floyd. Ungdommene på Tynset skal denne gangen ikke doktrinenes til anarkisme, men være med på et stunt der de og andre skal belyse et av tilværelsens mest grunnleggende spørsmål: Hva vil du som handler om det individuelle versus det kollektive.

Tilslutt samles de på Tynset torg og gjennomfører en seanse sammen med Sisu perkusjon.

www.trontalks.no